Hjemløsetælling 2024

Ved den landsdækkende kortlægning af hjemløshed i uge 6, 2024, blev der registreret 5.989 personer i hjemløshed. Det er en stigning på 200 personer siden den forrige kortlægning i 2022. Særligt en gruppe stikker ud.

Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE, har siden 2007 gennemført kortlægninger af hjemløshed i uge 6 hvert andet år. Resultaterne fra dette års kortlægning viser, at 5.989 personer lever i hjemløshed i Danmark og det er 200 flere siden seneste måling i 2022. Det svarer til at ca. 1 ud af 1000 mennesker i Danmark er hjemløse.

“Vi står over for en stor opgave med at stoppe hjemløshed i Danmark. I et land som vores bør ingen bruge sine vågne timer på at bekymre sig om, hvor man skal sove den næste nat,” siger Kira West, direktør i Hjem til Alle alliancen, som Kofoeds Skole er en del af.

I oktober sidste år trådte en hjemløsereform i kraft, som vi ikke har set virkningen af endnu. Her er fokus på at arbejde med den tilgang der hedder Housing First, som har vist positive resultater, blandt andet i Odense Kommune. Vi må dog vente til 2026, hvor den næste hjemløsetælling foretages, før vi kan sige mere om effekten af reformen.

Stor hjemløshed blandt personer fra Grønland

En ting falder dog i øjnene i årets måling. Dykker man ned i tallene, er der en gruppe, som har en langt højere andel af hjemløse, end andre. Undersøgelsen dokumenterer nemlig, at 7 % af de hjemløse kommer fra Grønland. Omsat til absolutte tal er det 419 personer. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til omkring 2,5 % af de 17079 mennesker fra Grønland, som bor i Danmark (Grønlands Statistik).

Det er et voldsomt stort tal og en kæmpe overrepræsentation i hjemløshedstallene. Desværre er det ikke nyt. I tidligere hjemløsetællinger har andelen af hjemløse fra Grønland også været meget høj. I Grønland er situationen kun lidt bedre. En opgørelse fra 2022 fra Grønlands Universitet/Ilisimatursafik viser 491 hjemløse i Grønland. Det svarer til lige under én procent af den grønlandske befolkning.

Både boligsituationen i større byer i Grønland og Danmark spiller ind på denne høje hjemløshed, sammen med en række sociale problemer. En undersøgelse udarbejdet af Det Grønlandske Hus viser at mange – specielt unge – overhoved ikke kommer i kontakt med den danske offentlig system og på den måde lever helt uden for ”systemet”. Samtidig viser en anden undersøgelse, at en del af de, som kommer direkte fra Grønland hurtigt havner i hjemløshed og øget rusmiddelafhængighed, trods at de i Grønland har haft arbejde og bolig.

Fortsat behov for målrettede tilbud

En af de udfordringer, som møder de mennesker der kommer til Danmark fra Grønland, er en systemisk diskrimination. Det slog tænketanken Justitia fast i 2023 med en rapport, som dokumenterer, at udsatte grønlændere ikke får tilstrækkeligt hjælp på lige fod med danskere. Blandt andet fordi de har dårlige vilkår for at navigerer i det danske offentlige bureaukrati.

VIVE har ligeledes dokumenteret at gruppen har en dårlig relation til det offentlig og ofte møder diskrimination og dårlig service og Institut for menneskerettigheder har dokumenteret, at der sker en forskels behandling af grønlændere i Danmark.

På Kofoeds Skole har vi siden 1970´erne haft sociale tilbud, som er for udsatte mennesker fra Grønland. Ligeledes tilbyder Københavns kommune og en række NGO’er en række lavtærskel tilbud (Morgencafé, Natcafé, § 110 botilbud m.m.) til gruppen. Det socialfaglige argument for, at der er sociale tilbud målrettet udsatte grønlændere er, at gruppen er overrepræsenteret i stort set alle sociale statistikker: arbejdsløshed, hjemløshed, øget sygdomsfrekvens, høj dødelighed m.m.

Men de tilbud er altså ikke nok til at knække kurven alene. Her kræves der politisk handling og ressourcer, så vi i fremtiden kan gøres mere for at mindske hjemløshed og arbejdsløshed for denne gruppe.

Spørgsmål og yderligere viden

Læs rapporten om årets hjemløsetælling hos VIVE: https://www.vive.dk/da/nyheder-og-debat/2024/5989-personer-befandt-sig-i-hjemloeshed-i-uge-6/

Læs om Grønlands Universitets hjemløseforskning hos Ilisimatusarfik: https://da.uni.gl/forskning/hjemloeshed-i-groenland/

Læs Justitias rapport om retssikkerhed for grønlændere i udsatte positioner på Justitias hjemmeside: https://justitia-int.org/rapport-groenlaend/

Kontakt forstander, Robert Olsen, hvis du har spørgsmål om Kofoeds Skoles indsatser for grønlændere i udsatte positioner eller vores indsatser for hjemløse.

Fotos: Birgitte Rørdam Tekst: Robert Olsen og Hasse Borg Søegren